RSS

„Малко след залеза“ от Стивън Кинг

02 сеп.

Стивън Кинг - Малко след залеза

„Малко след залеза“ е сборник с 4 разказа от Стивън Кинг.

My Experience: Най-добрият сборник излязъл изпод гениалните пръсти на краля на хоръра, по добър дори от „Зъл мрак, угаснали звезди“, а той беше МЕГА ЯК. Вероятно като пламенни почитатели на Стивън Кинг вече сте прочели всички (или почти всички) негови романи и знаете, че си струва труда. След като прелистите последната страница на „Малко след залеза“, ще знаете още нещо – че Кинг си остава и некоронованият крал на разказа. С всяка следваща дума, с всеки следващ ред започваме да се чувстваме като мушици, впримчени в паяжината на повествованието, което обаче ни доставя безмерно удоволствие. За Кинг границата между живота и смъртта много често е мъглява, а онова, което поддържа целостта на крехката действителност, всеки момент може да рухне. Оттук и умението му да ни държи в напрежение и да не ни оставя да заспим, докато не прочетем и последната дума.
Сама по себе си всяка история е шедьовър, поразяващ не само със сюжета, но и с усещането за съпричастност към героите – обикновени хора, попаднали в необикновени ситуации.
Миговете след залеза или след настъпването на здрача (ако повече ви харесва) са магически – тогава всичко добива други измерения, тогава въображението протяга пръсти към сенките, размиващи се в мрака, и рисува невъобразими сцени. Тогава пристъпвате в света на Стивън Кинг – вълшебен, неповторим и привличащ като магнит.
1. Уила – 5/5 Трогателна призрачна история.
2. Бягащото момиче – 5/5
намигване към шедьовъра му „Бягащият мъж“. Само че тук усещам още влиянието и на разказите от „Зъл мрак, угаснали звезди“, и по точно „Големия шофьор.“ Един от най-добрите разкази в сборника, който напрао си плаче за екранизация. Разказва се за бягащо от проблемите си момиче, което намира единствена утеха в бягането(истинско, по 10 километра на ден. УАУ). А колко бързо може да бяга, когато се окаже на неподходящото, място, в неподходящото време. 
3. Сънят на Харви -4/5
 Добре написан и интригуваш разказ.
4. Пиш-стоп – 5/5
„Тъмната Половина“ среща „Д-р Джекил и мистър Хайд“, или какво се крие зад псевдонима на писателя.
5. Велотренажор – 4/5
Забавен разказ за художник, който се опитва да отслабне посредством велотренажор. На стената отсреща е окачил своя голяма картина и всеки път щом се кажи на тренажора, започва да се пренася някъде другаде…
6. Техните неща – 4/5
Трагедията на 11 септември през очите на Стивън Кинг. Не търсете демонии хорър елементи. Той просто е разказал една човешка история.
7. Денят на дипломирането – 4/5 
или абстиненцията на самия Стивън Кинг, която е получавал след като е спрял медикаментите след катастрофата. Преживяване, което е претворил в този разказ.
8. Н. – 5/5 
Най-дългият и може би най-добрият разказ от сборника, който направо лъха на Лъвкрафт. Напомни ми на видео касетката от „Предизвестена смърт“, ама в пъти по-добро. Заради такива разкази Кинг се е превърнал в класик. 
9. Дяволската котка – 5/5 – 
Преди този сборник прочетох „Отвъд стената на съня“ на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт, от който се е вдъхновявал Кинг. Е, там имаше един разказ „Котките на Ултар“ толкова ми стана любим, че докато четях „Дяволската котка“, непрекъснато се сещах за онзи разказ. Звучеше ми като трибют. Вторият ми най любим разказ в сборника
10. „Ню Йорк Таймс“ със специално намаление – 3/5
Единствената история, която не ме грабна, разказва се за това как понякога нашите близки могат да се свържат с нас от отвъдното.
11. Немият – 5/5
Познатата история за странния стопаджия, който качваш в проливния дъжд. Какво ще стане обаче, ако този човек вместо да ти направи мръсно започне да ти помага? Интересна концепция развита в златен разказ.
12. Аяна – 5/5
Покъртителено тъжен разказ напомняш за сетих „Зеленият Път“. Да, този тип истории, Кинг си може! 
13. Натясно – 5/5 
Колосален разказ. Истински шедьовър на съспенса и обратите. Докато четях се опитвах да се абстрахирам от главния герой и просто не можех. Усещах, всичко което усещаше и той. Толкова добре го е описал Кинг. Тук няма да издавам нищо от сюжета, но ще ви кажа, че клаустрофобията, може да мирише, при това много гадно.  

Стилът на автора: Натуралистичен, увлекателен, брутален и на места доста оригинален стил. Стивън Кинг е просто невероятен разказвач. 

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.

Минуси:

  • Няма

Оценка: 5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 2, 2015 в Стивън Кинг

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: