RSS

„Война на световете“ от Хърбърт Уелс

03 Септ

Хърбърт Уелс - Война на световете

Сюжет: Един ден марсианите, олицетворяващи силите на капиталистическия свят, се спускат с особени управлявани металически цилиндри в околностите на Лондон и започват безогледна и безпощадна война срещу хората. Ярко и силно описва Уелс паниката, която се възцарила в страната, сраженията и изключителните положения, в които попадат героите му.

My Experience: Поредната ми среща с класически автор е романът „Война на световете“ от Хърбърт Уелс. В началото на миналият век едноименната радиопиеса предизвиква невиждана паника сред лондончани. Инвазията на марсианците над земята и опустошението на Лондон са пресъздадени толкова правдоподобно, че слушателите наистина повярват, че инзвънземни са нападнали земята. Не съм слушал въпросната радиопиеса, но след като тя е адаптирана от самия Уелс, реших че с прочитането на романа ще добия правилните впечатления. Е, останах разочарован. „Война на световете“ е муден еднообразен роман, който е впечатлявал читателите преди години. Но прочитайки го днес от дистанцията на времето, ми се стори меко казано неправдоподобен. Разбира се темата за това как човек не бива да си повярва че е най-недосегаемият властелин на земята, продължава да е актуална и може би именно в нея се корени гениалността на романа.

Стилът на автора: Този роман на Хърбърт Уелс е написан в първо лице, от името на главния герой. Стилът му е описателен, муден, но на места доста страховит. В своите романи Уелс изследва теми актуални за неговото време. 

Фентъзи свят: Представете си земята нападната от извънземни същества използващи лазер/мазер – подобни топлинни лъчи, химически оръжия и механични трикраки бойни машини („триподи“), предтечи на танка. След преодоляване на съпротивата, Марсианците унищожават по-голямата част от източна Великобритания, включително Лондон, преди ненадейно да бъдат убити от земните болести, за които нямат имунитет.

Образите: Героите в романа изобщо не са акцент.

Плюсове:

  • Страховити моменти..
  • Оригинална история..

Минуси:

  • Слабо изградени герои.
  • Мудно действие
  • Излишно описателен стил

Оценка: 3/5 Добър.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 3, 2015 in Хърбърт Уелс

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: