RSS

„Кървави книги – том 1“ от Клайв Баркър

03 сеп.

Клайв Баркър - Кървави книги 1

„Кървави книги – том 1“ е сборник с 6 разказа от майстора на хоръра Клайв Баркър.

My Experience: Най-после до българският пазар се добра и един от най-добрите майстори на хорър разказа Клайв Баркър. Първата ми среща с него, не бих определил точно като страховита. Безспорно си личи че Баркър е майстор на перото и на интересните идеи. Дойде ми една доза по-натуралистичен, от колкото е моят вкус, но определено с нетърпение ще пристъпя към следващия том от поредицата. Ето и впечатленията ми от този.
1. „Кървавата Книга“ – 4/5 – В него разбираме как разказите от „Кървавата Книга“ стигат до нас. те са карта на тъмната магистрала, която продължава отвъд живота към непознати места.  Малцина ще бъдат принудени да поемат по нея. Повечето ще крачат спокойно по осветени от лампи улици, ще напуснат живота с молитви и грижа. Но малцина, малцина избрани, ще преживеят нещо ужасно, което ще ги изпрати на магистралата на покълнатите.
2. „Среднощният влак за месо“ – 5/5 – Не си падам по бруталните хоръри, но в този има заложена много оригинална идея, отвъд „психопат избива безпричинно и безмилостно“
3. „Плямпалото и Джак“ 5/5 – Най-добрият разказ в сборника. Комедиен хорър за един некадърен демон изпратен на невъзможна мисия.
4. „Кървав свински блус“ – 3/5 – Това не е моят стил – хорърът отстъпва място на неправдоподобна гнусна история.
5. „Секс, смърт и звезден блясък“- 2/5 – секс, смърт и звезден блясък. Историята е интригуваща, макар и далеч от плашеща. Мъртвите също се нуждаят от изкуство и не пестят сили, когато се борят, за да си го получат. Като изключим финала, останалата част м и бе доста разточителна и скучна
6. „В хълмовете, в градовете“ – 4/5 – Интересна история за оживяващата природа на Югославия, зад която се крият доста метафори.

Стилът на автора: Клайв Баркър е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива. Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи и шокиращи, трети — комично-забавни. Но всички са написани със забележително черно чувство за хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много Добра.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 3, 2015 в Клайв Баркър

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: