RSS

„Метро 2034“ от Дмитрий Глуховски

03 Септ

Дмитрий Глуховски - Метро 2034

„Метро 2034“ е продължение на антиутопичен роман на Димитрий Глуховски „Метро 2033“.

Сюжет: Годината е 2034. Целият свят е в руини. Човечеството е почти изцяло изтребено. Радиацията прави полуразрушените градове непригодни за живот. А извън техните предели, според слуховете, започват безкрайни изпепелени пустини и дебри от мутирали гори. Ала никой не знае със сигурност какво има там. Цивилизацията угасва. Спомените за някогашното величие на човека обрастват с небивалици и се превръщат в легенди. От деня, в който последният самолет се е откъснал от земната повърхност, са изминали повече от двайсет години. Изядените от ръжда железопътни линии не водят доникъде. Строежите на века, така и незавършени докрай, са се превърнали в развалини. Радиоефирът е пуст и свързочниците чуват само унило виене, когато за милионен път се настроят на честотите, по които някога са предавали Ню Йорк, Париж, Токио и Буенос Айрес. Минали са само двайсет години от момента, в който това се случи. Но човекът вече не е господар на Земята. Създанията, родени от радиацията, са приспособени към новия свят значително по-добре от хората. Епохата на човека наближава края си.

My Experience: За съжаление книгата не е на нивото на първата, поне що се отнася до дълбочината на сюжета и философсите размишления. Усеща се липсата и на Артьом, който е оставен с много малка роля в историята. Иначе отново по невероятен начин Глуховски е смесил хорър атмосфера, комедийно саркастични диалози, динамично екшън повествование и социално философска разбивка на нашето общество. Силно се надявам да има още книги от поредицата..

Стилът на автора: Уникално добър стил. Хорър фантастика или притча — коктейл между философия и социална критика, или чист екшън — както и да се определи, тази книга се чете на един дъх до най-последната страница. А след това — не може да се забрави. Разказа се води в първо лице от името на няколкото главни герои.

Фентъзи свят: След атомна война светът е унищожен. В Московското метро са се приютили последните оцелели. Те обаче са превърнали всяка станция в отделен град държава, който е със свой собствен политически строй.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има изродени фентъзи същества наречени които властват над света и дебнат малкото оцелели хора. Някои от тях могат да влияят над човешкия мозък.

Образите: Героите са многопластови колоритни и добре развити. .

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Хорър атмосфера
  • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Posted by на септември 3, 2015 in Дмитрий Глуховски

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: