RSS

„Невидимия“ от Хърбърт Уелс

03 сеп.

Хърбърт Уелс - Невидимия

Хърбърт Джордж Уелс , 1866–1946) е един от най-популярните автори в английската литература. Той е широко известен със своите научно-фантастични романи, между които е и романът му „Невидимия“.

Сюжет: В центъра на романа е образът на талантливия учен Грифин. Животът на учения в буржоазното общество е труден, консерватизмът и невежеството пречат на развитието на науката. И Грифин е преследван, защото не се примирява с рутината. Дръзкият полет на мисълта му непрекъснато се стреми към нови открития. Всяка стъпка на Грифин, която го приближава към набелязаната цел, среща яростната съпротива на обществото. И той му обявява война. Но средствата му в тази борба са същите, които би използвал всеки от неговите противници — рожби на буржоазното възпитание. Индивидуализмът, презрителното отношение към обществото и цялото човечество го довеждат до самоизолация и стават причина за гибелта му.

My Experience: Поредната ми среща с класика и един от основоположниците на днешната фантастика – Хърбърт Уелс. Темата за страха от неизвестното и невидимото са тема на различни филми  и романи, но всички те черпят своето вдъхновение от „Невидимия“ от Хърбърт Уелс. Дистанцията на времето и нравите на хората по времето, когато е творил автора, превръщат книгата в леко скучно и неадекватно четиво. Но идеята за невидимия човек е толкова гениална, че е оцеляла във времето и ще продължава да вдъхновява редица творци и за в бъдеще.

Стилът на автора: За разлика от предишните две научнофантастични творби на Уелс „Машината на времето“ и „Островът на доктор Моро“, тук сюжетът не се води от първо лице, а от трето. Стилът му е описателен, динамичен и увлекателен. В своите романи Уелс изследва теми актуални за неговото време. .

Образите: Героите в романа не са добре развити и са оставени малко на заден план, за сметка на историята. Изключение прави само маниакалната деградация на младия учен открил серум за невидимост.

Плюсове:

  • Интересен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Оригинална история.

Минуси:

  • Слабо изградени герои.

Оценка: 3,5/5 Много добър.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 3, 2015 в Хърбърт Уелс

 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: