RSS

„Проклятието над Прогонващия духове“ от Джоузеф Дилейни

03 Септ

Джоузеф Дилейни - Проклятието на Прогонващият духове

„Проклятието над Прогонващия духове“ е втората книга от поредицата „Хрониките на Уордстоун“ на Джоузеф Дилейни .

Сюжет: Невероятно вълнуващо продължение на „Чиракът на Прогонващия духове“, от което по гръбнака ви ще полазят тръпки. Том Уорд се завръща в ново зловещо приключение, от което ще настръхнете… Сърцата дори на най-безстрашните читатели ще заблъскат в гърдите. С удоволствие ще потънете в тази страховита история. Прогонващия духове и неговият чирак, Томас Уорд, се борят с мрака. Избавят графството от вещици, призраци и богърти. Сега имат някои недовършени дела в Прийстаун. Дълбоко в катакомбите на катедралата дебне създание, което Прогонващия духове така и не е успял да победи; сила, толкова зла, че цялото графство е заплашено да бъде покварено от него. Изчадието! Докато Томас и Прогонващия духове се готвят за битката на живота си, става ясно, че Изчадието не е единственият им враг. Инквизиторът е пристигнал, търсейки онези, които си имат работа с мрака, за да ги хвърли в тъмница – или по-лошо… Може ли Томас да победи Изчадието сам? Виновна ли е приятелката му Алис в магьосничество? И ще успее ли Прогонващия духове да избяга от катакомбите на Инквизитора?

My Experience: Много рядко попадам на поредица, която толкова умело да смесва двата ми любими жанра – хорър и фентъзи. След силното начало на поредицата, очаквах повече от тази книга. Напрежението в сюжета е заменено с повече досадни описания, губи се динамиката, а героите не са толкова добре развити. Въпреки че не е на нивото на „Чиракът над Прогонващия духове“ в тази книга отново ще намерите интересна истории, разнообразни същества, великолепно описани битки, прекрасен стил на автора. Книгата се чете на един дъх и мисля че ще се хареса както на малките така и на големите любители на жанра.

Стилът на автора: Дилейни пише във фентъзи книги на юноши с примерен, динамичен и увлекателен стил, като в своите истории умело преплита жанровете хорър и фентъзи. Но колкото и приказно и увлекателно да поднася историите си автора, стилът му се отличава с много хумор, и добре заплетени ситуации. Като цяло поредицата ще се хареса, както на малките, така и на големите читатели, макар че аз самият бих го класифицирал по скоро към Yoang-Adult fantasy жанра.

Фентъзи свят: Светът в романа е от класическия средновековен тип и пълен със страховити същества като – духове, вещици, демони, богърти и много други.

Магия и Магически системи: Магическата система е класическа – посредством заклинания, ритуали и вълшебни предмети.

Образите: Образът на Томас Уорд е стереотипен за фентъзито – силен и доблестен младеж с потенциал да извършва велики дела. Още по тривиален е образът на неговия ментор майстор Грегари, Въпреки клишираноста на образите, те са интересни и добре развити.

Плюсове:.

  • Увлекателна история.
  • Добре развити персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят.
  • Страховити моменти.
  • Динамично действие

Минуси:

  • Не е на нивото на първата книга.

Оценка: 3,5/5 Много добра.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 3, 2015 in Джоузеф Дилейни

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: