RSS

„Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ от Тери Пратчет

20 Септ

Тери Пратчет - 28. Изумителният Морис и неговите образовани гризачи

“Изумителният Морис и неговите образовани гризачи” е двадесет и осмият роман на британския писател Тери Пратчет от неговата поредица Истории от Света на диска. Книгата е удостоена с медал „Карнеги“ през 2001 г.

Сюжет: Представете си милион умни плъхове. Плъхове, които не побягват. Плъхове, които се сражават… Морис, врял и кипял уличен котарак, разполага с перфектната печеливша машинация. Той е открил едно глуповидно хлапе, което свири на свирка и си има собствена напаст от плъхове – плъхове, които са твърде образовани, за да може и за напред да ги счита за „обяд“. А всеки знае приказките за плъховете и свирачите… Но когато стигат пострадалия Кански Мекиц, малката им шашма внезапно пропада. Защото там долу е подкарал друга песен. Мрачна, мракобесна песен. Нещо много, много лошо ги чака в мазетата. Образованите плъхове трябва да научат нова дума. Зло. Това вече не е игра. Там долу плъх плъха изяжда. И може би това е само началото…

My Experience: По стечение на обстоятелствата това се оказа първият роман на Пратчет, който прочетох след неговата кончина. Така, че самото му четене бе особено преживяване за мен. Чух от различни негови фенове, че едва ли не това е най-слабата му книга. Аз, разбира се, нямаше как да преценя, тъй като умишлено не сравнявах, а просто се потопих в поредното му невероятно приключение. Смях се от сърце, дори пуснах някоя друга сълза, така че за мен това просто ще си остане един от романите на Пратчет, който бил по специален. Радвам се, че съм от щастливците, на които тепърва им предстои да прочетат повечето му книги. И честно казано, не възнамерявам да бързам, защо знам, че не искам никога да напускам Света на Диска. Чрез него Пратчет ще живее вечно в сърцата на своите фенове. RIP Terry!!!

Стилът на автораПратчет пише хумористично фентъзи, не онзи тип истории, типични със заплетени интриги, героични битки, драматизъм и многопластова история, разтеглена в няколко свързани книги. Неговият стил на писане е достъпен за широката публика, лек и незадълбаващ в прекалено много подробности. Тази му книга е адресирана до по-малките му читатели, макар да мисля, че ще се хареса и на по-възрастните. Някои моменти са съвършено изпипани и обогатени със стила познат от по-късните му произведения, а други не дотам. 

Фентъзи свят: Светът на Диска е въображаема планета, която се носи из пространството на гърба на четири гигантски слона. Те, от своя страна са стъпили на корубата на още по-гиганстската костенурка А’Туин. Противно на всички закони на физиката и астрономията този свят не се върти около някое слънце. Неговото миниатюрно слънце се върти около него. Тъй като планетата е плоска, тонове вода се изливат от Ръба на Диска в космическото пространство всяка секунда. Това обаче, противно на понятията на географията, не довежда до пресушаване.

Магия и Магически системи: Макар да е пълно с вещици и магьосници и богове, в произведенията на Пратчет няма много магия и ако има тя е представена през пародийната призма. Използват се заклинания и вълшебни предмети.

Образите: Героите на Пратчет са винаги колоритни персонажи, които забавляват читателя с нелепите ситуации в които изпадат. Главният герой в романа е котаракът Морис, предобил способността да говори, а с нея и неприятния предразсъдък – да не яде нищо което говори. Това лошо за него, защото е обграден от гризачи, които до един говорят. А те са: Свинскибут, Сардини, Загар, Опасна тиква, Невли зай, Праскови. Всички герои са описани с много хумор и сарказъм, те са многолики и характерни, каквито само Пратчет може да измисли.

Плюсове:.

  • Увлекателна история.
  • Колоритни персонажи.
  • Обрати.
  • Прекрасно измислен фентъзи свят.
  • Много хумор.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 20, 2015 in Фентъзи книги

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: