RSS

„Кървави книги – том 2“ от Клайв Баркър

06 ное.

Клайв Баркър - Кървави книги 2

„Кървави книги – том 2“ е сборник с 5 разказа от майстора на хорър Клайв Баркър.

My Experience: След леко противоречивото ми мнение за първия сборник, където не всичко ми допадна, то тук мога да заявя, че се потопих във моите кървави води. И петте разказа са коренно различни и като стил и като разнообразие на хорър жанра. Стряскащи, оригинални, уникално написани, дълги точно толкова, колкото трябва да бъдат. Какво повече да иска човек, от сборник с хорър разкази, при това написани от един от най добрите в жанра. А ето и кои са те:
1. „Ужас“ – 5/5 – Един кървав експеримент, който ще стигне до ръба на човешките страхове. Филмовата адаптация хич не ме впечатли, Баркър в този разказ напълно ме обеди как трябва да се пише на тема „Страх“ – със замах, пък бил и той замах на брадва…
2. „Адска надпревара“ – 5/5 – Един на пръв поглед обикновен маратон, ще се превърне в кърваво състезание със Адски залог. Много оригинален и въздействащ разказ,
3. „Джаклин Ес – последна воля и завещание“ 5/5 – Как се справя една жена със свръхестествената си дарба? Изписани са много книги по този въпрос, някои дори от самия Стивън Кинг. Баркър обаче има много по оригинално виждане по въпроса? Определено един от фаворитите ми в сборника. Направо си плаче да бъде филмиран.
4. „Кожите на бащите“ – 5/5 – Малко американско градче сред пустинята е нападнато от трудни за убиване демони, но „бащите“ не са поредните излезли от пъклото твари, не Барър ги е описал толкова оригинално, че чак неволнозапочваш да им симпатизираш. А героите, те са феноменални типажи.
5. „Нови убийства на улица „Морг““- 5/5 – разказ поклон пред класика Едгар Алан По и едноименния му разказ. Финалът, обаче не е този който очаквате.

Стилът на автора: Клайв Баркър е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива. Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи и шокиращи, трети — комично-забавни. Но всички са написани със забележително черно чувство за хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Реклами
 
Вашият коментар

Posted by в ноември 6, 2015 in Клайв Баркър

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: