RSS

„Планините на безумието“ от Хауърд Ф. Лъвкрафт

06 ное.

Хауърд Ф. Лъвкрафт - Планините на безумието

„Планините на безумието“ е сборник с седем непревеждани досега произведения на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт, които ще ви отведат в най-страховитите кътчета на пространството и времето.

Анотация: „Тук се бе загнездило вселенско Зло, предопределено да плъзне по целия свят, поглъщайки цели градове и погубвайки цели нации със смъртоносното дихание на отровната си чума.“ Този цитат от „Кошмарът в Ред Хук“ потапя читателите в атмосферата на сборника „Планините на безумието“ и ги подготвя за мрачния, демоничен, но безкрайно интригуващ свят на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт. „Планините на безумието“ е един от шедьоврите на автора, считан от мнозина за най-добрата му творба изобщо. Този кратък роман представлява поразително съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас. Освен него, в сборника са събрани и други непревеждани досега в България произведения на Лъвкрафт: „Сянка отвъд времето“– брилянтна научна фантастика, заредена с потресаващ космически ужас, оставила отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20-и век; „Музиката на Ерих Цан“ – може би най-високо оценяваният от литературната критика разказ на Лъвкрафт; „Кошмарът в Ред Хук“ – един от най-скандалните и полемични произведения на писателя заради вложените в него “расистки настроения“; разказите „От отвъдното“, „Леден полъх“ и „Амулетът“.

My Experience: Май започнах книгите на Лъвкрафт в неподходящ ред(поне според реда, в който са издадени в България). На тази мисъл ме наведе факта, че във всеки разказ от настоящия сборник авторът споменава забранената книга „Некроманикон“. Е, едноименния сборник още не съм го чел, но и тази грешка ще поправя. След страхотните впечатления от „Отвъд стената на съня“ с огромно удоволствие зачетох този сборник, потапяйки се сред страховитите истории на Лъвкрафт. Със специфичния си документален стил майстора на ужаса успя да засити жадната ми за мистерии и хорър душица, защото историите му са толкова реалистични и неподвластни на времето, че на моменти имах чувството, че чета загадъчна криминална хроника с кървав финал от някой вестник. Също като в „Отвъд стената на съня“ не ми допаднаха особено двата по-дълги разказа, които се явяват и нещо като най-големите шедьоври на автора. Ето и какви разкази открих в този сборник:
1. Планините на Безумието – 4/5 – Група учени, по време на научната си експедиция в Антарктида попада на останки от извънземна раса. Да, безспорно разказът е наситен с много напрежение и е може би най реалистичният в целия сборник, но мен някак не успя да ме потопи напълно в сюжета си. Сякаш ми бе леко разточителен и пълен с ненужни пасажи и обяснения, които убиваха напрежението..
2. От отвъдното– 5/5 – Има експерименти, които е по-добре да не правиш. Крофърд Тилингаст ще разбере това по трудния начин.
3. Леден полъх 5/5 – Странна болест принуждава д-р Муньос да живее при минусови температури. Съседът му, студент, опитвайки се да му помогне, ще открие страховитата тайна на доктора. Шедьовър!
4. Амулетът – 5/5 – Гробище, търсачи на останки и един вълчи вой, какво повече му трябва на най-добрият разказ в сборника.
5. Музиката на Ерих Цан – 5/5 – Когато магията на музиката, може да бъде и страховито проклятие.
6. Кошмарът в Ред Хук – 5/5 – расистките възгледи на автора за заклеймили този разказ и отдавна издателите избягват да го публикуват, а той сам по себе си е изключителен.
7. Сянка отвъд времето 5/5 – Най-оригиналният разказ в сборника също ми дойде малко разточителен и с леко разочароващ финал, но пък идеята му е уникална. Разказва за професор претърпял амнезия, по време на която открива че има изумителни способности.

Стилът на автора: Натуралистичен, увлекателен, брутален и на места пищен, разточителен и описателен стил на писане, почти лишен от диалози. Разказите му са поднесени с една особена документалистика, придаваща страховит реализъм на сюжетите му. Лъвкрафт има уникалната способност да разкости една страховита история и така да я поднесе на своите читатели, че да им настръхнат косите.

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Неочакван край.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.
  • Актуални и стряскащи разкази.

Минуси:

  • Няма

Оценка: 5/5 Отличен.

 
Вашият коментар

Публикувано от на ноември 6, 2015 в Хауърд Ф. Лъвкрафт

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: