RSS

„В капана на неизвестното“ от Донко Найденов

23 ное.

 

Найденов, Донко – В капана на неизвестното

 

„В капана на неизвестното“ е дебютния сборник с разкази на Донко Найденов съдържащ седем разкази и новели в жанровете хорър и мистерия.

My Experience: „В капана на неизвестното“ е апокрифен хорър сборник, който вероятно можете да намерите единствено от автора. Малко са българските автори, които пишат качествена хорър литература, още по-малко са тези, които въпреки ограничения ни книжен пазар, продължат да издават своите творби. Донко е един от тези автори. От доста време следя неговото име и се възхищавам на упоритостта му: четири сборника в четири различни издателства, въпреки незаинтересованоста на родните читатели към жанра. Но за всички. които харесват Лъвкрафт, Стивън Кинг, Дийн Кунц, Клайв Баркър и т.н, съм сигурен, че ще харесат и историите на Донко, защото те по нищо не отстъпват на големите западни имена. Като за първи сборник Донко се е справил повече от добре. Има какво още да се изглажда по стила му и по конструкциите на разказите, но това са дребни неща, на фона на пълните с оригинални идеи и, страховит съспенс и хорър атмосфера негови истории. Сега се заредих и с четирите му сборника и ги подхващам подред. Ето какво открих в този:

1. „Загадката на странните дни“ – 4/5 – Новела ситуирана в едно българско село. Повествованието върви по Лъвкрафтофски документално и напълно потапя читателя в страховитата история, пълна с мистерии и демонични ужасии. Над семейство от едно Белоградчишко село тегне проклятие. няколко поколения замитат страховита тайна под килима, докато не идва момент, в който древното зло се отприщва. Ще разкрият ли каква е тайната на проклятието и ще успеят ли да се преборят героите с него, ще разберете, ако прочетете. Единственото, което не ми достигна в тази новела, бе това, че автора не отговаря на всички въпроси, които задава неговата загадка.
2. „Зловещото наказание“ – 5/5 – Страховита мистерия за непосилното тегло на вината. Много добър разказ.
3. „Неизвестен враг“ – 5/ 5 – Кратък страховит разказ, за истинското лице на страха. Много ми хареса.
4. „Тайната на живота“ – 5/5 – Има ли живот след смърта, или трактовката на Найденов по въпроса. Повече философска притча отколкото хорър.
5. „Погребан жив“ – 5/5 – Най-любимият ми разказ в сборника. Да се събудиш заровен в ковчег. Тема по която са писали не един и двама автори, но версията на Донко е изключително добра.
6. „Сиборгския некропол“ – 4/5 – Хорър писател отива до прокълнато гробище, за да намери вдъхновение за нова творба. Намира си белята. Доста страховита беля. Класически хорър разказ.
7. „Възмездието“ – 4/5 – Отново разказ за непосилната вина, при това много добър.

Стилът на автора: Донко пише интересни, завладяващи и страховити разкази, пълни с мистерии и загадки по всички канони на жанра хорър.

Плюсове:

 • Интересни хорър истории.
 • Разнообразна подборка на историите.
 • Изчистен обаятелен стил.

Минуси:

 • Има какво да се жела от стила и структурата на писане.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , , ,

2 responses to “„В капана на неизвестното“ от Донко Найденов

 1. Lostov

  декември 18, 2015 at 10:41 pm

  И аз съм фен на Донко. Много добър автор с богато въображение, интересни идеи и изпипан стил. И изключително скромен и добър като личност. Дълбок респект!!

   
  • Донко Найденов

   декември 29, 2015 at 6:12 am

   Благодаря ти Сашо за подкрепата. Ти също си много свестен чове и пишеш изключително добре!

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: