RSS

„Пътуване през спомени“ от Делян Маринов

23 ное.

„Пътуване през спомени“ от Делян Маринов е първата книга от заплануваната поредицата „Истории от Последното измерение“.

Сюжет: И когато всички познати и непознати Вселени бяха заличени… Когато всички известни и неизвестни Светове просто се стопиха… Когато всички разгадани и неразгадани Измерения завършиха житейския си цикъл… Остана само едно… ПОСЛЕДНОТО ИЗМЕРЕНИЕ.“ Добре дошли в Последното измерение. Свят, който бе отреден на Живота и добродетелите… И който безмилостно падна в плен на завистта, властолюбието и порочността. Качества, присъщи на онази човешка раса, в която всеки индивид стои на границата между вътрешните си светлина и мрак.

My Experience: За първи път срещнах името на Делян  в едно интервю преди две години в което на дълго и на широко обясняваше защо е написал романа си и с какво той е различен от останалите. Подробности не помня, но помня, че интервюто ме остави с впечатлението, че това не е моя тип фентъзи, затова го пропусках толкова време. Но след великолепните книги на Силвия Петрова, реших да се доверя на издателство „Весела Люцканова“ и все пак да дам шанс на книгата. Оказа се, че „Пътуване през спомени“ е от типа фентъзита, които най-много харесвам. Фентъзи книга пълна с противоречиви многопластови герои и много битки ала Абъркромби, прескачащи повествования разкриващи ни повече за героите и главен герой гадняр, като при Марк Лорънс и трилогията му „Разделената империя“, мрачен демоничен сетинг като в книгите на Ричард А. Кнаак по „Диабло“. Все неща, които за български автор на фентъзи са изумителни и ми напълниха жадната за такива фентъзита душица. В Делян личи много потенциал и се надявам да не зареже своята поредица, както и да не му се налага да дели следващите си книги на части, защото от това само губи.

Стилът на автора: Стилът е без разточителни описания, приказен, приключенски и най-вече епичен. Авторът акцентира върху взаимоотношенията между героите и развитието на образите, в което е силата му. Стилът на автора търпи развитие, подобрявайки се със всяка следваща страница.

Фентъзи свят: Светът е мащабен, но за читателя е трудно да му се наслади тъй като автора не набляга много на неговото описване.

Магия и Магически системи: Великолепна, класическа магическа система. Магията не присъства натрапчиво само допълва сюжета.

Образите: Главните герои са много, разпръснати в няколко паралелни сюжета, които в определени моменти се преплитат. Навсякъде кипи от интриги, конфликти и най важното – героите не са просто добри или лоши, а многопластови, измъчвани от лични терзания и амбиции. Всеки герой си има история. Зад всяко действие си има мотивация. Мъжките образи са пъстри и разнообразни, докато женските са добре развити, но малко еднотипни. И все пак ако трябва да отлича някой герои това е Скар – обреченият войн, който се бори за своята душа.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Фентъзи светът е мащабен и интересно развит.
  • Солидно количество битки.
  • Не липсват обрати.
  • Героите са сиви а не просто добри и лоши.

Минуси:

  • Определено има нужда от повече женски образи.

Оценка: 5/5 Отлична.

Реклами
 
Вашият коментар

Публикувано от на ноември 23, 2015 in Делиян Маринов, Фентъзи книги

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: