RSS

„Отвъд страха“ от Донко Найденов

01 февр.

 

Донко Найденов - Отвъд страха

 

„Отвъд страха“ е сборник с разкази на Донко Найденов съдържащ осем разкази и новели в жанровете трилър, хорър и мистерия.

My Experience: Страхът е един от ключовите елементи в хорър жанра и Донко Найденов чрез този сборник доказва, че умее да пише завладяващи истории, които да стряскат читателя, защото кой от нас няма страхове и кой от нас не се бори с тях всеки ден. Но ако погледнем отвъд нашите страхове и посмеем поне за час да ги изживеем, може би най-лесно ще успеем да ги преборим. Донко не се опитва да ви излекува от вашите страхове. Не, той разказва. При това добре. „Отвъд страха“ е сборник, който съдържа увлекателни остро сюжетни разкази, които умело дърпат тънките струни на читателските страхове. Ето какво открих в него:

1. „Сам сред нищото“ – 5/5 – Това е мистерия сякаш вдъхновена от нечий кошмар. Да се събудиш в изоставено такси сред заснежена гора, без никаква представа къде си и как си попаднал там. Донко идеално е ситурал история, в която да си поиграе с човешките страхове. При това с всеки следващ абзац въпросите пред главния герой стават все повече, за сметка на отговорите. Прекрасна идея и добре написана.
2. „Вилата в гората“ – 5/5 – Страховита призрачна мистерия, доста реалистично написана. Определено ме побиха тръпки. Много добър разказ.
3. „Сомнамбулизъм при каталепсия“ – 4/5 – Кратък разказ, напомнящ ми стила на Едгар Алън По в произведенията му, в които се опитва научно да обясни свръхестествени явления. Разказът е добър, но аз самия не си падам много по точно такива разкази.
4. „Нощ“ – 5/5 – „Марсианеца“ на Анди Уерър в хорър вариант или защо Бредбъри има толкова много хоръри за Марс. Ето това си представях, докато четях този разказ.
5. „Мрачното село“ – 5/5 – Най-атмосферния разказ в сборника. Нощем в изоставено село, какво по страховито от това. Брилянтен разказ.
6. „Нещото на баира“ –  2/5 – Този разказ не се е получил, ама хич. Авторът е заложил на класическа хорър схема (мистериозни създания нападат село), която обаче олеква, заради комедийните персонажи с нашенски манталитет. От тях можеше да излезе добра основа за комедиен разказ, но Донко не го е написал такъв. Абе, поне за мен цървулите и плевнята не са добра предпоставка за нещо страховито.
7. „Борба за оцеляване“ – 3/5 – Това е разказа, който има най-добрата предпоставка да бъде най-добрият в сборника. Като схема е брилянтен, като емоционален заряд и държаща вниманието тема е великолепен. Като стил обаче е доста схематичен, но най-големият му проблем е липсата на финал. Донко е попаднал в капана на неизвестното. Тръгнал е да пише разказ без да му е известен финала. Дано някой ден успее да измисли развръзка за тази история, която има потенциала да се превърне в касов роман
8. „Една бруталистична провинциална мелодрама“ – 4/5 – Тема, идея, послание, съспенс, динамика, обрат – всичко си има този разказ. Психологически трилър за психопат, който може да бъде всеки един от нас. Най-добрият разказ в сборника.

Стилът на автора: Донко пише интересни, завладяващи и страховити разкази, пълни с мистерии и загадки по всички канони на жанра хорър.

Плюсове:

  • Интересни хорър и трилър истории.
  • Разнообразна подборка на историите.
  • Изчистен обаятелен стил.

Минуси:

  • Има какво да се жела от стила и структурата на писане на някои от разказите.

Оценка: 4/5 Много добра.

Реклами
 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: