RSS

„Полукрал“ от Джо Абъркромби

24 Февр

 

Джо Абъркромби - Полукрал

„Полукрал“ е първият роман от трилогията „Разбито море“ на Джо Абъркромби.

Сюжет: Мъжът размахва коса и тегли рало в полето, стяга възел на палубата или сее смърт по вражеските брегове с меч и секира в ръка. Преди всичко обаче, мъжът удържа мястото си в стената от щитове, не отлепя рамо от рамото на човека до себе си. В противен случай той е провал, особено ако е син на краля на Гетланд – сурова земя, която ражда воини със сърца от камък и ръце от желязо. Принц Ярви не е един от тези свирепи воини. Докоснат от баща Мир, неговият път е този на познанието и благата дума. Майка Война никога няма да се усмихва над бойните му победи. За сакат слабак няма място в тренировъчвия квадрат или в стената от щитове, нито на Черния трон, въпреки че той е негов законен наследник. Така смятат не само хората от Гетланд – така мисли и собственото му семейство. Но ако човек се нуждае от две ръце, за да срази в честен двубой някого, да го наръга в гръб му стига и само една. Особено ако е направлявана от остър ум като този на Ярви.

Време е измаменият да стане измамник.

Време е предаденият да се превърне в предател.

Време е законният крал да се завърне на престола.

My Experience: Вече няколко месеца отминаха откакто прочетох „Червената страна“ и ме е обзела една носталгия по романите на Абъкромби. Всеки негов роман очаквам с такова нетърпение, че може би той остана един от малкото автори, на който мога гордо да се нарека – ФЕН. Когато разбрах, че зарязва света на Логън Деветопръстия, нещо в мен се прекърши и взеха да ме обземат едни притеснения, както какъв ще бъде новия свят и новите герои на автора и дали ще ми харесат. Е, героите са си същите чешити, главорези, измамници и отмъстители, за каквито автора винаги е писал. Света е друг, но не се различава много от предишния. Изводът ми след „Полукрал“ е, че за добро или лошо Абъркромби се ъпгрейдва. С новия си роман той разширява доста възрастовата си аудитория, правейки романите си по подходящи и за по-млади читатели.Как ли? Ами съкращава детайлните описания, залага на приключението (при това морско), изважда на преден план тинейджър главен герой, орязва пиперливите сцени и език и въпреки това не успява да изгуби отличителния си стил, заради който се сдоби с милиони фенове по цял свят. Да, един на пръв поглед YA фентъзи роман, който ще се хареса и на почитателите на мрачното и кърваво фентъзи. Единственият недостатък за мен е само един – Темата. Ами изтърка се. Да ако не си чел нищо негово – ОК, но отмъщението като тема вече не ми е толкова интересна. Но това съм си аз. Явно твърде много чета и с годинките взех да ставам много придирчив. Като няма Мартин и Абъркромби е Мартин. Та, за романа. Кратък, динамичен, чете се на един дъх, пълен е с яки цитати и симпатични герои. Препоръчвам!!!

Стилът на автора: Невероятно увлекателен стил, на место брутален, на места с простичка но ясно синтезирана философия. Цитатите от романите на Абъркромби, са негова запазена марка, която силно обогатява прозата му. Следете ги, защото един ден те ще се превърнат в класика. Въпреки че книгата е само въведение към предстояшата история, е изключително интересна. Прекрасни диалози и великолепни описания, без да са разточителни. Книгата е написана в трето лице, като проследява историята на главния герой Ярви.

Фентъзи свят: Светът в романите на Абъркомби е от средновековен тип и е аналогия на средновековна Европа. В този роман не добиваме пълна представа за неговия свят, но морето и робовладелския строй се открояват, като ключов елемент за него..

Магия и Магически системи: Магията за сега няма. Споменават се някакви елфи, джуджета и тролове, някъде далеч в историята на света, но само толкова. Предполагам, че в следващите романи от поредицата може и да се появи някакъв магичен елемент.

Образите: Абъркромби е майстор в изграждането на образи, това май също се превръща в негова запазена марка. Героите му винаги  са много и са колоритни, многообразни и пълнокръвни. Това особено се подсилва от брилянтните диалози. В романа се отличават героите: Ярви – съкато момче, което се оказва основен претендент за престола. Липсва му физическа сила, но не му липсват дух и познания с които да оцелее във враждебния свят, в който попада. Нищо – е мистериозен герой, който търпи невероятна фетаморфоза в романа. Всеки от останалите мимансни роли е описен така, че да има с какво да го запомните и да ви стане симпатичен.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки, макар и не много мащабни.
  • Добре структуриран фентъзи свят от средновековен тип.
  • Магията е малко и е само като подправка на един кулинарен шедьовър.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници, въпреки че е само въведение към предстоящите събития.
  • Увлекателен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

Advertisements
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: