RSS

„Кървави книги – том 3“ от Клайв Баркър

28 Март

 

Клайв Баркър - Кървави книги 3

 

„Кървави книги – том 3“ е сборник с 5 разказа от майстора на хорър Клайв Баркър.

My Experience: С всеки изминал том поредицата става все по-добра, все по кървава и все по брутална. Ако харесвате тази комбинация, това е вашата книга. И се пак… чувствайте се предупредени: Книгата не е за хора със слаби стомаси. И петте разказа са коренно различни и като стил и като разнообразие на хорър жанра. Стряскащи, оригинални, уникално написани, дълги точно толкова, колкото трябва да бъдат. Какво повече да иска човек, от сборник с хорър разкази, при това написани от един от най добрите в жанра. А ето и кои са те:
1. „Рожба на киното“ – 5/5 – Когато любимите ти персонажи от филмите оживеят не следва нищо добро за работниците в киното… Особено ако това се случи във въображението на Баркър. Не ми вярвате? Прочетете този разказ.
2. „Негово Величество Роухед“ – 5/5 – Най-дългият и най-добрият разказ в сборника. Класическо демонично същество, без което хорърър нямаше да е същият. Има си хумор, кръв, оригинална идея, абе… всичко. Дано Холивуд се впрегне да направи хубав филм по тази история, защото недоразумението от 86-та е жалка пародия на кино.
3. „Изповедта на савана“ 5/5 – Когато мъртвите тръгнат да си отмъщават на техните убийци, винаги можем да очакваме интересно четиво. Така е и тук..
4. „Изкупителни жертви“ – 5/5 – Смразяващо морско приключение ала Робинзон Крузо, само че островът не е хич гостоприемен, а жаден за изкупителни жертви. Няма да издавам повече. Защото разказът наистина си заслужава да го прочетете.
5. „Човешки останки“- 5/5 – Мхм… Това е разказ, който има всички елементи, които не харесвам в литературата. Само ще кажа, че главният герой е гей-проститутка. Баркър обаче, е вложил такова оригинално въображение в него, че в крайна сметка разказът ми хареса.

Стилът на автора: Клайв Баркър е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива. Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи и шокиращи, трети — комично-забавни. Но всички са написани със забележително черно чувство за хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Плюсове:

  • Разнообрасни хорар истории.
  • Увлекателен стил на разказване.
  • Много обрати.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 28, 2016 in Клайв Баркър

 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: