RSS

„Хоризонтите на лудостта“ от Донко Найденов

28 мар.

 

„Хоризонтите на лудостта“ от Донко Найденов

 

„Хоризонтите на лудостта“ е сборник с разкази на Донко Найденов съдържащ осем разкази и новели в жанровете, хорър и мистерия. Сборникът е номер 9 от колекцията българска фантастика, фентъзи и хорър – „Колекция Дракус“

My Experience: Тръгнах с много големи очаквания към този сборник, особено след много силния „Ударите на съдбата“. Очаквах с нетърпение да видя дали Донко ще успее да се надскочи. Е, не успя, но това в никакъв случай не прави „Хоризонтите на лудостта“ слаб. Дори напротив. Ако не познавате творчеството на Донко, това е идеалната книжка с която да започнете. Все пак в колекция Дракус на издателство Гаяна няма слабо. Този път, темата на сборника е лудоста – широкообхватна тема, която можете да откриете във всеки разказ. Все пак в екстремна ситуация неминуемо героите поне малко полудяват. А какви са хоризонтите на лудоста на неговите герои ще разберете ако прочетете този сборник. Чакам с нетърпение следващата книга на Донко и силно се надявам да не се е изчерпал откъм истории. Ето какво открих в „Хоризонтите на лудостта“ (пак изкърти със заглавие):

Раздел „Мистерия“:

1. Константата на времето – 4/5 – пътниците на нашенски междуградски автобус попадат във времева дупка и се връщат назад във времето на комунизма. Това за мен бе един от най-добрите разкази в сборника. Страхотни персонажи, интересна идея, но имаше няколко фактологични грешки, които развалиха удоволствието от иначе великолепния разказ. Прочетох този разказ докато пътувах с автобус за София и да си призная, нервно поглеждах през прозореца при всяко по-голямо подрусване. Донко знае как да психира читателите си.
2. Методите на Гауро – 4/5 – Когато е забъркана лудница, историята ням как де не се получи страховита. Интересна концепция и разказ точно в стила на Донко. Лично за мен историите в раздел мистерии бяха по-силни, може би защото претпочитам този жанр, не знам.

Раздел „Ужаси“:

1. Вампирът – 4/5 – Интересна вампирска история, която не повтаря безкрайните клишета в жанра и в същото време предлага оригинална концепция по темата.
2. Руините на антрацитната мина – 4/5  мина, в която са загинали миньори, още една предпоставка за добър хорър разказ. А и мистерията тук е осезаема.
3. Спектакълът на грешниците – 4/5 – Дали ще намериш спокойствие ако избягаш от големия град и се заселиш в дълбоката провинция? Едва ли. Особено ако си герой на Донко Найденов.
4. Посещението – 4/5 –  отдавна убит човек зове за отмъщение от отвъдното. Вече съм чел не един разказ по темата, дори мисля, че Донко е писал и преди подобен разказ, но и този бе добър.

Стилът на автора: Донко пише интересни, завладяващи и страховити разкази, пълни с мистерии и загадки по всички канони на жанра хорър.

Плюсове:

  • Интересни хорър и мистични истории.
  • Разнообразна подборка на историите.
  • Изчистен обаятелен стил.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 

Етикети: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: