RSS

„Книга за гробището“ от Нийл Геймън

30 мар.

Нийл Геймън - Книга за гробището

 

„Книга за гробището“ е мрачно young-adults фентъзи от многократно награждавания британски писател Нийл Геймън.

Сюжет: Никой Оуенс, познат на приятелите си като Ник, е абсолютно нормално момче. Е, щеше да е абсолютно нормален, ако не живееше на изоставено гробище, където е отгледан и образован от призраци. И с един единствен настойник, който не принадлежи нито на света на мъртвите, нито на света на живите.
Животът сред гробището е изпълнен с приключения и опасности за Ник. Негови приятели са една вещица, призраци и други мистериозни същества. Дебнат го таласъми край гроба-порта, за да го отвлекат в тяхното обиталище, а в древна гробница е скрита страховитата Гибел…
Но светът на живите е мястото, което крие най-голямата опасност за момчето – Някойси Джак и мистериозното му братство са там… все още търсещи Ник неуморно.

My Experience: „Книга за гробището“ е една прекрасна история за приятелството, за живота и порастването. Нийл Гаймън има невероятно въображение и не спира да ни го показва с всяка следваща книга. Той е Тим Бъртън на писателите. Да пишеш мрачни  истории за деца изисква особено майсторство. Много ми е трудно да пиша ревю за него, защото в неговите произведения все нещо не ми достига, не са моите истории. Тук положението е подобно. Оригинална идея, симпатични герои, интересни приключения, уникален сетинг (гробищен парк) и т.н. Но към края Геймън изтърва интригата след като разплете мистерията около злодеите (нещо недомислени бяха тия Джакове). Да, финалът е покъртително затрогващ и дори пуснах сълза, така че, макар и детски този хорър фентъзи роман е най-доброто произведение на Геймън за мен и малко не му достига за да бъде перфектно. „Книга за гробището“ направо си плаче за анимационен филм. Хмм, Тим Бъртън, дали е свободен….

Стилът на автора: Романът е написан като мрачна фентъзи приказка за младежи с много социално философски метафори. Геймън има  увлекателен стил, който ще се хареса както на малките, така и на големите фенове на фентъзито.

Образите: Героите тук са много добре изградени, леко мистични. Това е рядкост на Геймън, чиято сила не е в изграждането на образи. Главният герой Ник буквално израства пред очите ни и 

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Солиден хорър елемент.
  • Магичен свят изграден с много въображение.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Реклами
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: