RSS

„Огън“ от Стивън Кинг

30 мар.

Стивън Кинг - Огън

Сюжет: „Огън“ е разказ за Клейтън Блейсдел, за престъпленията срещу него и за неговите престъпления.
Блейз е мошеник на дребно, докато се запознава с Джордж Рекли. Джордж го „отваря“ на стотици далавери и подхвърля идеята за отвличане на бебето на богаташи. Семейство Джерард, които са въшливи с пари, биха дали милиони, за да спасят последната издънка от фамилното дърво.
Има само една спънка: когато настъпва моментът за похищението, Джордж – мозъкът на операцията, вече не е между живите.
Обаче наистина ли е мъртъв?
Сега Блейз бяга като подгонен див звяр, притиска до гърдите си малкия Джо… и полицията стеснява обръча около него. Похищението, замислено от един изпечен престъпник, се превръща в състезание с времето сред белия ад на мейнските гори.

My Experience: Прочетох този роман като част от предизвикателството, което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. В поредния шедьовър на Стивън Кинг открих всичко, заради което от толкова години не спирам да чета неговите произведения. Това е една от последните му книги подписани под псевдонима Ричард Бакмън. Роман за това колко скапан може да бъде живота или как най-често човек се превръща в престъпник. И всичко това описано толкова завладяващо, с много напрежение и въображение, представяйки ни един великолепно развит персонаж. Не знам защо от издателство Плеяда са решили да преведат заглавието Огън, но това е най-неподходящото заглавие за този роман, като изключим това книгата е перфектна и ви я препоръчвам горещо.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Изчистени диалози, силно психологичен сюжет. Книгата е написана в трето лице и върви през погледа на главния герой Блез. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съспенса. Ретроспективните глави са истинско попадение и превръщат тази история в шедьовър.

Образите: Блейз е един от най-интересните образи които някога съм срещал. Антигерой на който да симпатизираш не е лесно да се изгради. Но Стивън Кинг ги може тези неща.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развит антигерой.
  • Постоянно напрежение.
  • Оригинални тема и послание.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

Advertisements
 
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: