RSS

„Океанът в края на пътя“ от Нийл Геймън

30 мар.

Нийл Геймън - Океанът в края на пътя

„Океанът в края на пътя“ е мрачен фентъзи роман от многократно награждавания британски писател Нийл Геймън.

Сюжет: Повествованието е толкова дълбоко и интригуващо, че е трудно човек да спре да чете, както явно е било трудно и на автора да спре да пише. Преди четирийсет години главният ни герой, разказващ историята – тогава седемгодишно момче, неволно разкрива свръхестествена тайна, свързана със съседско семейство. Случващото се след това е развихряща въображението луда история и духовно приключение, каквито могат да излязат само изпод чародейното перо на Нийл Геймън.
Детската невинност бива надживяна и превъзмогната, когато разберем какво може да ни струва срещата с древни тайнствени сили и какво може да ни донесе едно истинско приятелство.
Резултатът е затрогващ разказ, който е еднакво мил, тъжен и кошмарен.

My Experience: Когато започнах този роман, още след първите страници си казах – „Май хванах грешната книга“. Книгата започва като Бредбъровия „Вино от глухарчета“ – спомен за едно отминало детство. Уважавам всички писатели, които пишат на тази тема, но тя просто не е моята тема. Детството е нещо субективно като емоция и рядко ми е интересно да чета за нечии чужди емоции, които нямат досег с моите. Отплеснах се… Да се върна на романа. След първите петдесетина страници скучноватия шизофреничен сюжет придоби рязко мрачен хорър отенък. Някъде прочетох, че това била първата му книга за възрастни. Да тя определено ще е интересна за възрастните, заради дълбоките теми и метафори заложени в нея, но това си е книга за деца (или хайде юноши). Хорър приключение или мрачно фентъзи, както искате го наречете, но Нийл Геймън е майстор на този жанр и ако сте гледали филма „Коралайн“, ще разберете за какво говоря. И така, историите на Нийл Геймън така е не успяха да си пробият път до моето сърце. Все нещо им липсва и все не са моите истории. Но с всяка следваща негова книга шанса да ми стане любим писател се увеличава.

Стилът на автора: Романът е написан като мрачна фентъзи приказка с много социално философски метафори. Геймън има  увлекателен стил, който ще се хареса както на малките, така и на големите фенове на фентъзито.

 

Образите: Героите тук са много добре изградени, леко мистични. Това е рядкост на Геймън, чиято сила не е в изграждането на образи.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • солиден хорър елемент.
  • Магичен свят изграден с много въображение.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много добра.

Advertisements
 
 

Етикети: , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: