RSS

5 х 5 книги за Пандемии

12 май

Опасен вирус плъзна по целия свят, силно заразен е и лек за него няма. Сюжет сякаш излязъл от постапокалиптичен филм или роман. Само че се превърна в реалност! Е, в такъв момент не ни остава нищо друго освен да стоим в изолация в къщи и да запълваме принудителното си свободно време с книга в ръка. Така правя и аз. Но към която и книга да посягам тя само ми напомня в колко кофти положение се намирам далеч от нормалността на ежедневието. Чета за красотата на планинския парк, за свежия морски бриз и за срещи с приятели – все неща които положението на карантина ми забранява. Мисля, че е време да сменя тактиката и да приложа изпитаната – „Клин клин избива”. Ами така де, колкото повече чета за ужасяващи пандемии, толкова повече се успокоявам, че тази в която живея не е нищо особено. Затова ето и моите литературни предложения за художествени произведения включващи пандемии, вируси и зарази, дори само като фон. Разделил съм ги в 5 категории за да има за различни читателски вкусове:

КЛАСИЧЕСКИ РОМАНИ ЗА ЧУМАТА.

Чумата или Черната смърт е най-старата и смъртоносна пандемия покосявала многократно човечеството. Вдъхновила е редица автори, ето няколко които са издавани у нас:

„Алената чума” – Джек Лондон. След пандемия от смъртоносен вирус човечеството в Америка е редуцирано до едва двайсет хиляди души. Джек Лондон по изумителен начин описва самата пандемия и фаталните и последици.

„Декамерон” – Джовани Бокачо – В нoвелите нa Декaмеpoн се усещaт буpният нpaв нa Сицилия, знoят нa Кaлaбpия, пищния paзкoш нa Венеция, в тяx се пpеплитaт и мъдpoтo и мaлкo флегмaтичнo спoкoйствие нa Изтoкa, и нaпpегнaтoтo и безpaзсъднo кopсapствo нa Сpедиземнoмopиетo. И там сред кипящите страсти на средновековна Италия ще срещнем и Чумата.

„Дневник на чумавата година” – Даниел Дефо. Дефо е известен предимно с приключенските си произведения „Робинзан Крузо” и „Мол Фландърс”, но тук ще откриете едно друго лице на автора – мрачно и плашещо. Хрониката се води от човек, който твърди, че по време на чумата е бил в Лондон. И макар Дефо да е бил едва на пет години по това време, много почитатели на автора вярват че „Дневникът” е плот на лични преживявания.

„Черната смърт” – Уилям Оуен Робъртс – След смъртта на баща си Салах трябва да потегли на пътешествие към люлката на неверниците и там да убие краля на Франция Филип дьо Валоа. Дядото на краля е отговорен за убийството на дядото на Салах по време на един от кръстоносните походи. Но докато пътува, той е придружаван от нещо невидимо и смъртоносно, пренасяно от въздуха и плъховете, движещо се чрез кораби през Средиземноморието – чумата. Робъртс е съвременен автор, но сюжетите му са класически и с динамичния си приключенски стил ще ви пренесе в средновековието и Черната смърт.

Чумата – Албер Камю – Романът, в който малко алжирско градче е завладяно от чумата, носи на автора Нобелова награда за литература. Чумата тук е описана напълно реалистично, макар да е алегория на нацизма, който бавно заразява Европа по това време.

                        

КРАЯТ НА СВЕТА ЧРЕЗ ЗАРАЗА

Един по-модерен поглед в апокалиптичната литературата ни показва ВИРУСЪТ или един по-науче и по-реалистичен поглед върху темата за нереалистичните пандемии.

„Щамът Андромеда” – Майкъл Крайтън – Военна космическа сонда, изпратена в горните слоеве на атмосферата да събира извънземни организми, се разбива в пустинята близо до малко градче в Аризона. Не след дълго необясним смъртоносен феномен покосява жителите на градчето. Улиците са осеяни с трупове, има само двама оцелели – твърдоглав старец и новородено бебе… Преди да се появи Дан Браун, хегемонът в комерсиалния трилър беше великият Крайтън. Щамът Андромеда е едно от най-добрите му произведения редом с „Юрски парк” и „Сфера”.

„Сблъсък” – Стивън Кинг – Най-мащабната творба на Краля след Тъмната кула и може би най-добрата книга на тема „пандемия” писана някога. Макар книгата да е за оцелелите след пандемията и техния нов път, градейки съдбата на човечеството, най-впечатляваща за мен беше първата една трета на книгата, в която Кинг прави най-страховитото описание на един пандемичен апокалипсис. Книга която трябва да се препрочита многократно.

„Заразата” – Гийермо дел Торо и Чък Хогън – Пътнически самолет каца на летище в Ню Йорк и малко след това угасва… отвсякъде – светлини, системи, всичко. Никой не слиза. Антитерористичните мерки са светкавични, но откриват само множество трупове и четирима оцелели. Както труповете, така и оцелелите скоро се трансформират във вампири и Манхатън става ловно поле за тях. Срещу тях се изправят оцелял от холокоста, вирусолог и изтребител на гризачи. Трилогията на дел Торо и Хогън е едно от най-добрите заглавия по темата, но първата книга се откроява с начина по който автора описва началото и развитието на пандемията.

„Епохата на мъртвите” – Андрей Круз – В лаборатория в Москва се провеждат опити с цел да се създаде идеален вирус, който да убива всички болестотворни причинители, включително и този на СПИН. Опитите са успешни до степен, че заразените с вируса животни дори и след смъртоносни наранявания, надмогват смъртта и продължават съществуването си. Мутиралият вирус връща опитните животни буквално от оня свят. Само че, оживелите животни предпочитат да се хранят със себеподобните си. Вирусът е силно заразен. Група природозащитници пускат заразените животни на свобода. Вълна от зомбита тръгва из Москва и по света. Трилогия от руски автор, която за съжаление трудно се намира.

„Z-та световна война” – Макс Брукс – Всичко започва със слухове за поредната пандемия, идваща от Китай. После случаите на заразени главоломно нарастват. Базирана върху подробни интервюта с оцелелите и редица от ключовите играчи в десетгодишната съпротива срещу пълчищата от живи мъртъвци, „Z-та световна война” възкресява най-добрите традиции на американската журналистика, за да ни разкаже под формата на репортажи как се развива пандемията по различните краища на света. Тук заразата можеше да е всякаква, просто Брукс е избрал зомбита, но те не са най-важната част в произведението.

РОМАНИ ЗА ЗОМБИТА

Зомбитата са си отделен поджанр в хорър културата и макар аз да не съм им особен фен, не мога да не ви предложа няколко апокалиптични заглавия които се занимават ексклозивно с ходещите мъртъвци.

„Захранване” – Мира Грант – Зомби апокалипсис през разказ от първо лица, от името на блогър. Трудно е да си свеж и оригинален в един препълнен с клишета поджанр, но на Мира Гранд и се получава и не случайно книгата ѝ носи награда Хюго.

„Клетка” – Стивън Кинг. Хората се превръщат в зомбита, а заразата се предава по мобилните телефони. Кристално ясно е какво е искал да внуши Краля на своите читатели, резултатът обаче , не е една от най-силните му книги.

„Момиченцето с всички дарби” – М. Р. Кери – В недалечното бъдеще, човечеството е опустошено от зомби вирус. На болните е отнета всичката свободна воля и те са се превърнали в алчни месоядни. Единствената надежда на човечеството е една малка група хибридни деца, които също жадуват за човешка плът, но са запазили способността си да мислят и чувстват. Децата ходят на училище в специална военна база, където са подложени на жестоките експерименти. Едно от децата може да се окаже ключът към спасението…

„Пепел” – Илса Бик – Електромагнитен импулс унищожава всички електрически устройства на земята и помитайки компютъризирания свят, убива милиарди хора. Тези, които остават живи, се променят – някои за добро (сдобиват се със свръхчовешки сетива), докато други за лошо (придобиват вкус за човешка плът). Мащабна трилогия, която няма как да не ви хареса ако обичате зомбитата.

„Топли тела” – Айзък Мериън – След бляскащите вампири на Стефани Майер, трябваше да се посегне и на зомбитата. Тинейджърски трепети между зомби момче и човешко момиче си звучи като меко казано странна идея, но вкусове всякакви.

БОНУС:

Гордост и предразсъдъци и зомбита – Джейн Остин и Сет Греъм-Смит – Книга която горещо НЕ препоръчвам. Смесицата на несъвместими жанрове е нещо което малцина автори са постигали с успешен резултат. Ако мислите, че комбинацията – торта Гараж с горчица би ви харесала, може да опитате и тази литературна полюция

РОМАНИ ЗА РАЗЛИЧЕН ВИД ПАНДЕМИЯ

Пандемичния апокалипсис може да има много различни лица. Ето и най-доброто по темата:

„Слепота” – Хосе Сарамаго – eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всякакъв ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у човека – волята за оцеляване на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от „сияйната белота“. Истински шедьовър който всеки трябва да прочете.

„Проходът” – Джъстин Кронин – Поредица от три романа в които учени се опитват да изобретят лек за поредната болест. Само че откриват… вампиризма. Е, те не го наричат така, нали са учени и не вярват във вампири. Те обаче са гладни и охапването им е силно заразно…

„Пожарникаря” – Джо Хил – Смразяващ роман за един свят, погълнат от пандемия, която възпламенява хората и заплашва да превърне цялата ни цивилизация в пепел. Малка група хора, водени от енигматичен мъж, известен като Пожарникаря, са решени да спасят онова, което е останало. Крушата не пада по далече от дървото – синът на Стивън Кинг със сигурност доказва тази максима.

„Кървава луна” – Бенджамин Пърси – След зомбитата и вампирите е време и за върколаците. Трилър който вплита в себе си теми свързани с пубертета и съзряването с терористични атаки и надвиснала пандемия.

„Любов по време на холера” – Габриел Гарсия Маркес. И едно по различно заглавие. Холерата е само като фон в романа на Маркес и служи предимно като паралел с болнавите любовни терзания на главния герой. Авторът обаче така умело описва една от най-смъртоносните пандемии покосявали многократно човечеството, че определено заслужава място в моите предложения.

ПАНДЕМИИ ЗА ПО МАЛКИТЕ ЧИТАТЕЛИ

„Знакът на чумата” – Кевин Сендс – Черната чума се е завърнала в Лондон и всява болес­ти и страх из целия град. Докато мистериозен пророк предвещава края на света, неизвестен аптекар се появява с чудотворен лек. Но когато животът на аптекаря е застрашен от наемен убиец, Кристофър и верният му приятел, Том, рискуват живота си, за да разплетат тъмния заговор. Детско приключенско фентъзи, в което пандемията не е чак толкова страховита.

„Последните деца на земята” – Макс Бралиър – Възрастните са се превърнали в зомбита, а Джак и бандата оцелели хлапета трябва да се превърнат в постапокалиптични герои за да унищожат страховития Бларг. Поредица от 5 книги пълни със страховито забавни приключения.

„Тихото училище” – Роман Островерхов – В „Тихото училище” вие влизате в ролята на алкохолизиран даскал от бившия СССР, който се свестява след зверски запой, за да открие, че всичко живо наоколо вече се е превърнало в ходещи мъртавци. Книгата не блести с нищо, но пък като интерактивно преживяване може би ще намери своите фенове.

„Кръвта на Зомбитата” – Иън Ливингстън – Съдбата на света е в твоите ръце. Ти си единственият който може да спаси света. Трябва само да се изправиш в смъртоносно приключение срещу пълчища от зомбита. Всичко това ви обещава един от най-добрите автори на Книги-игри по света. Е, само да му се доверите.

„Зомбокалипсис” – Ал Торо – озоваваме се в капан в мола, но не заради поредната разпродажба за Черния петък, а заради избухването на зомби епидемия! Последното ми предложение е българският отговор на темата за пандемията в интерактивната литература. Написана е с много хумор и ще ви запали по жанра. Несъмнено! Вероятно яростните фенове вече са разбрали, но за който не е  – подготвя се ново пандемично заглавие с марката книга-игра. Очаквайте!

Реклама
 
Вашият коментар

Публикувано от на май 12, 2020 в Фентъзи книги

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: