RSS

„Проклятието на Шибалба“ от Дого Танкарт

05 сеп.

123 Дого Танкарт - Проклятието на Шибалба

 

„Проклятието на Шибалба“ е приключенско-философски роман от българския автор Дого Танкарт. Романът е първа част от поредицата „Приключенията на капитан Мафо“. Романът е издаден от GAIANA book&art studio и можете да поръчате от автора на неговата фейсбук страница

Резюме: Всички сме чували за Джак Спароу, Капитан Флинт и Черната Брада, реални и измислени пирати, които са вдъхновили не едно и две приключенски произведения. Сега на хоризонта се задава нов свиреп и ексцентричен пират, който е разпънал платна в търсене на приключения, богатства и слава. Запознайте се с капитан Мафо и неговите верни пирати Боцмана и Псето. Техните патила са напълно достойни да се наредят до класиките в пиратските романи.

My Experience: След бума, който предизвика преди време филмът „Карибски пирати“ и успеха на сериали като „Черни платна“ и „Crossbones“, един позабравен жанр в литературата отново излезе в светлината на прожекторите – пиратските романи. И макар световните пиратски романи да не намират място на родния пазар, то има единици автори, които, къде успешно, къде не толкова, се опитват да се наместят в тази литературна ниша. За разлика от останалите романи, които са повече ориентирани към по младите читатели, дебютният роман на Дого Танкарт е с доста по-богат език, по-философски е и ориентиран към по-зряла аудитория. Романът „Проклятието на Шибалба“ е на много високо художествено ниво, пълен е с поетични сравнения и богати детайли от епохата на пиратите, с добре развити и пълнокръвни герои, забавни и обаятелни диалози. Две неща правят силно впечатление при четенето на романа. Първото, това са детайлите при описването на историческата епоха, моряшката терминология, дори перуанската кухня (която е описана толкова детайлно, че мигом огладняваш, дори да не разбираш имената на половината продукти). Второ, това е диалоговата форма, през която върви голяма част от повествованието. Единият герой говори на шотландски диалект, написан в оригинал, другият постоянно цитира Шекспир, при това на староанглийски, трети пък знае толкова легенди и истории и ги разказва така обаятелно, че читателят сякаш сяда край лагерния огън и го слушаш как говори. Всичко това показва високата ерудиция на автора и широкото проучване, което е направил, за да напише романа. Тази твърде описателна детайлност и постоянните сравнения на моменти забавят действието и читатели, които предпочитат динамичните сюжети с повече напрежение и обрати, може леко да се разочароват. Тези обаче, които обичат атмосферните произведения с повече философски размишления и реалистични пълнокръвни герои ще имат удоволствието да се гмурнат в един великолепен пиратски роман, който ще ги откъсне за малко от ежедневието и ще ги разходи из слънчевите Карибски острови. За дебютен роман „Проклятието на Шибалба“ е повече от добър и определено заслужава да му обърнете внимание.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 5, 2016 в Български автори, Дого Танкарт

 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар