RSS

„Мистър Мерцедес“ от Стивън Кинг

22 февр.

Стивън Кинг - Мистър Мерцедес

Сюжет: Залогът е висок. Времето – малко. Дали детектив Ходжис и двамата му съюзници – най-неочакваните герои, създавани от Стивън Кинг, – ще попречат на психопата, възнамеряващ да погуби хиляди хора? Зазорява се. Най-сетне мразовитата, мъглива нощ е свършила за стотиците безработни, строени пред Общинския център на западащо градче с надеждата да са сред хилядата, на които кметът гарантира работни места. Ненадейно от мъглата изниква сив мерцедес и се врязва в чакащите невинни хора. Загиват осем души, петнайсет са тежко ранени. Убиецът изчезва безследно. Минават няколко месеца. Бил Ходжис, който неотдавна се е пенсионирал, прекарва дните си в гледане на глупави телевизионни предавания, а през безсънните си нощи мисли за многобройните случаи, които е разрешил, но най-вече за онзи, последния, при който у ударил на камък. Неразкритото престъпление не му дава покой, докато… Докато не получава писмо от анонимен подател, който предпочита да го наричат Убиеца с мерцедеса и заплашва да извърши още по-чудовищно деяние. Ходжис излиза от депресията. Вместо да го тласне към отдавна обмисляното самоубийство, Мистър Мерцедес (както той мислено нарича психопата) придава смисъл на живота му.

My Experience: Прочетох този роман като част от предизвикателството което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Е, книгата, не е типичен Кинг, но беше приятно да го видя в един различен за него жанр – чисто съвременно криминале. Книгата не блести с нищо, но със сигурност ми хареса повече от „Джойленд“. Има потенциал след време да съжалява, че е написал тази книга, по същата причина, поради която съжаляваше за „Гняв“. Следващата на Кинг, май ще е „Под купола“ или „Пустош“.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Изчистени диалози, силно психологичен сюжет, напомнящи ми на една друга негова книга – „Гняв“. Книгата е написана в трето лице и върви през погледа на главните герои. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съспенса.

Образите: Двамата главни герой в романа са: пенсионираното ченге Ходжис и изперкалия сериен убиец с Едипов комплекс. И двамата са добре развити персонажи

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развити герои.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4/5 Много Добра.

 
Вашият коментар

Публикувано от на февруари 22, 2015 в Стивън Кинг

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: