RSS

„Островът на доктор Моро“ от Хърбърт Уелс

27 май

Хърбърт Уелс - Островът на доктор Моро

Сюжет: На малък остров в Тихия океан тече най-ужасяващият генетичен експеримент. Един брилянтен учен е създал висш вид животни, които могат да говорят и се опитват да разсъждават. Но е подценил един от основните им инстинкти — агресивността. Експериментът е на път да излезе извън контрол, когато един корабокрушенец по прищявка на съдбата попада на този екзотичен остров.

My Experience: След „Машината на времето“ дойде време за друго емблематично за Уелс произведение – „Островът на доктор Моро“. За мен книгата не е просто приключенски роман с елементи на хорър, а е и една алегория с теми актуални и днес. Първата тема е религията. Моро се обожествява пред своите зверохора и им създава религия, с която да ги манипулира. Нима не са създадени повечето религии с тази цел? Втората по алегорична тема е тази за еволюцията и базовите животински инстинкти. Зверохората на Моро се опитват да бъдат цивилизовани хора, но животинските инстинкти към насилие и убийства в тях са твърде силни. За мен Зверохората са алегория на еволюиралия човек, който въпреки религиите и духовното си, цивилизовано развитие все още не е успял напълно да притъпи първичните си инстинкти. Препоръчвам горещо тази книга, защо наистина си заслужава.

Стилът на автора: Хърбърт Уелс пише повечето си произведения, в първо лице. В „Островът на доктор Моро“ е написан от името на на главния герой корабокрушенеца Прендик. Стилът му е описателен, динамичен и увлекателен и с доста хорър напрежение. В своите романи Уелс изследва теми актуални за неговото време. В този роман той разследва темата за генната модификация, която е била актуална тогава.

Фентъзи свят: На малък остров в Тихия океан се провеждат генни модификации и животни. от това острова е пълен с уродливи създания с полу-човешки, полу-животински гени.

Образите: Главният герой в романа е Едуард Прендик. Той изпитва отвращение към Зверохората и не крие особени симпатии към Моро, чийто методи на вивисекция смята за нехуманни, а творенията му пълно безумие. Когато всичко на острова се обърква, той е изправен пред непосилната задача да оцелее на острова.

Плюсове:

  • Интересен и изпълнен с много приключения сюжет.
  • Оригинална история.
  • Оригинални създания.
  • Интересни герои.
  • Хорър атмосфера.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 4,5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на май 27, 2015 в Хърбърт Уелс

 

Етикети: , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: