RSS

„Метро 2033“ от Дмитрий Глуховски

03 сеп.

Дмитрий Глуховски - Метро 2033

„Метро 2033“ е дебютният антиутопичен роман на Димитрий Глуховски.

Сюжет: Годината е 2033. Целият свят е в руини. Човечеството е почти напълно унищожено. Москва е град призрак, отровен от радиация и пълен с чудовища. Москва се е превърнала в град-призрак, отровен от радиацията и населен с чудовища. Малцината оцелели хора се крият в московското метро — най-голямото противоатомно скривалище в света. Неговите станции са се превърнали в градове-държави, а в тунелите цари мрак и властва ужасът. На Артьом, жител на станция „ВДНХ“, му предстои да премине през цялото метро, за да спаси от зловеща опасност своята станция, а може би и цялото метро.

My Experience: Един от най-добрите постапокалиптични романи които съм чел. По невероятен начин Глуховски е смесил хорър атмосфера, комедийно саркастични диалози, динамично екшън повествование и социално философска разбивка на нашето общество. Уау!! Аз не знам друг автор така успешно да покрива всички различни аспекти в една книга. Горещо я препоръчвам на всички фенове на качествената литература.

Стилът на автора: Уникално добър стил. Хорър фантастика или притча — коктейл между философия и социална критика, или чист екшън — както и да се определи, тази книга се чете на един дъх до най-последната страница. А след това — не може да се забрави. Разказа се води в първо лице от името на Артьом.

Фентъзи свят: След атомна война светът е унищожен. В Московското метро са се приютили последните оцелели. Те обаче са превърнали всяка станция в отделен град държава, който е със свой собствен политически строй.

Магия и Магически системи: Магия няма,но има изродени фентъзи същества наречени които властват над света и дебнат малкото оцелели хора. Някои от тях могат да влияят над човешкия мозък.

Образите: Героите са многопластови колоритни и добре развити. Главният герой е: Артьом – момче което се отправя на самоубийствена мисия през цялото метро. По пътя си среща богата палитра от персонажи.

Плюсове:

  • Добре описани герои.
  • Кървави битки.
  • Хорър атмосфера
  • Добре структуриран фентъзи свят от постапокалиптичен тип.
  • Безброй интриги и кървави обрати.
  • Грабва те от първите и те държи до последните страници.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на септември 3, 2015 в Дмитрий Глуховски

 

Етикети: , ,

Вашият коментар