RSS

„Ясновидката“ от Нели Цветкова

21 окт.

Нели Цветкова - Ясновидката

„Ясновидката“ е мистична паранормална новела от Нели Цветкова.

Сюжет: Когато ти се отнеме всичко, което си имала, а срещу него получиш дарба, която не си искала, животът става труден за преглъщане.
Кратък миг, заслепяващи фарове отсреща, отчаяно скърцане на спирачки – и за младата преводачка Марга нищо вече не е същото. Обикновената жена се превръща в жрица, чиято съдба е знанието.
След преживяната фатална загуба и неочакваната трансформация, пътят напред е тежък. Но по него се върви по-лесно, когато знаеш, че винаги можеш да получиш подкрепата на верни приятели, да се приютиш в старата бабина къща… и да гушнеш един силно мъркащ черен котарак

My Experience: Попадал съм на великолепни разкази на Нели в интернет пространството, а разказът и Кристин от „Вдъхновени от Краля“ ми е един от любимите. Така че с интерес и любопитство посегнах към тази книга, за да видя как се справя авторката в малко по-дългите истории. Макар и драматично, повествованието на новелата върви леко и държи вниманието. В някои сцени се прокрадва философия, в други хумор и сарказъм в трети безнадеждната реалност с всичките и недостатъци. Историята е увлекателна, а героите ти стават симпатични. С други думи личи си, че в авторката има много потенциал. Аз обаче искам да наблегна на два основни недостатъка на тази новела. Първо, като фен на Стивън Кинг няма как да не забележа почти дословната фабула на първата част на „Мъртвата зона“. Катастрофата, загубата на близък, проявата на ясновидството в болницата и т.н. Не знам дали Нели се е вдъхновила от класиката на Кинг, но е можело да промени основните обстоятелства във фабулата. Но това е по-малкият проблем, защото е ясно, че Нели не измисля топлата вода. По големият проблем е липсана на финал. През цялото време докато четях се чудех, защо повествованието така бързо препуска към своя край, при положение, че има много места където авторката е можела да разчовърка темите които е заявила малко по-дълбоко. Но не тя бърза, може би защото важното ще се случи на финала, си мисля аз. Да но на финала не се случва нищо. Няма обрат, няма завръзка и още по малко развръзка. А случката с писателката Нели и гениалните и романи, които ще бъдат публикувани директно на френски, звучи несериозно. Наистина съжалявам, че тази прекрасна творба няма подобаващ финал и за това моят съвет към авторката е: За в бъдеще, когато сядате да пишете роман, първо си изяснете, какъв ще бъде финала – не само от къде ще тръгнете, а и от къде ще минете и къде ще стигнете. Иначе читателят се чувства като в уютен шикозен ресторант с предплатен куверт, в който му сервират великолепно овкусена и аранжирана салата, за да му разпалят апетита, а когато стигне до основното, да му дадат само да опита няколко хапки от специалитетите, и накрая за десерт да сервират мушмули. Извинявам се за алегорията ама аз така се почувствах.

Стилът на автора: Нели Цветкова е автор който умело си служи с думите и избягва разточителните подробности и описания. Стилът и е стегнат, леко драматичен и наситен с умерена доза философия. 

Фентъзи елемент: Преводачка получава дарбата на ясновидството след претърпяна катастрофа.

Образите: Главната героиня и останалите женски образи са много добре развити, плътни и реалистични.  

Плюсове:

  • Интересна идея.
  • Стегнат и динамичен разказ.
  • Добре разгърната тема за съдбата.
  • Много теми върху които да се замисли читателя.

Минуси:

  • Липса на финал.

Оценка: 4/5 Много добра.

 
Вашият коментар

Публикувано от на октомври 21, 2015 в Български автори, Нели Цветкова

 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: