RSS

„Търси се“ от Стивън Кинг

04 ян.

Стивън Кинг - Търси се

Сюжет: „Събуди се, гений!” – още с първото изречение в новия си роман Стивън Кинг ни стиска в хватката си и не ни пуска до самия край. Геният е Джон Ротстийн (авторът, създал трилогията с култовия герой Джими Голд), който от десетилетия не е публикувал нова книга и живее като отшелник. А грубото подмятане е отправено от Морис Белами, младеж, обсебен от Джими Голд. Морис кипи от гняв – не стига че любимият му писател е престанал да твори, ами преди това е превърнал бунтаря Джими Голд в конформист, който загърбва идеалите си в името на кариера в рекламата и на еснафското благополучие. Ротстийн трябва да си плати. С живота си! Морис го застрелва и взема парите от скрития в дрешника сейф. Само че истинското съкровище не са хилядите долари, а тетрадки, изписани на ръка от Ротстийн, и съдържащи най-малко още един роман за Джими Голд. Морис заравя плячката си, предвкусвайки как скоро ще чете продължението на трилогията за Беглецът, но – каква ирония на съдбата! – е арестуван и изпратен в затвора за друго престъпление. След дълги години момче на име Питър Саубърс случайно се натъква на заровения сандък със съкровището и сега Бил Ходжис, Холи Гибни и Джером Робинсън – незабравимото трио от „Мистър Мерцедес” – трябва да защитят Пит и семейството му от коварния, жадуващ за отмъщение Морис, излязъл на свобода след трийсет и пет години зад решетките. За първи път след „Мизъри” Стивън Кинг се връща към темата за тънката граница между пристрастеността към измислен герои и фанатизма. „Търси се – който го намери, за него си е” е грабващ трилър, но и размисъл за начина, по който литературата формира живота ни – за добро или за зло, – ала винаги необратимо.

My Experience: Прочетох този роман като част от предизвикателството, което съм си поставил – изчитането на всички романи на Стивън Кинг. Прекарах тази Коледа с този изумителен роман, който не ме пусна нито за миг. Определено Кинг е добър писател, но с този си роман ще остави трайна следа в света на литературните класики, защото самата книга разказва за въздействието на една литературна класика, която нито за миг не можеш да повярваш, че е изцяло измислена. Това гениален роман, един от най-добрите на Стивън Кинг, мога единствено да се надявам, че Краля на хоръра ще живее още дълго и ще ни радва с великолепните си произведения, повечето от които вече превърнали се в класика. За финал ви пускам най-добрият цитат от книга който съм срещал от доста време насам. Един от героите в романа казва: „Опитният романист не води героите си, а ги следва. Опитният романист не измисля събитията, а наблюдава случващото се и после го записва. Той си дава сметка, че е само секретар, а не Господ Бог”. И това ако не е мото за всеки занимаващ се с писане.

Стилът на автора: Стилът в тази роман е типичен за Кинг. Изчистени диалози, силно психологичен сюжет, напомнящи ми на една друга негова книга – „Мизъри“. Книгата е написана в трето лице и върви през погледа на главните герои. Описанията не са дълги и автора набляга на описването на атмосферата, и съспенса.

Образите: Двамата главни герой в романа са: пенсионираното ченге Ходжис, изперкалия убиец с фетиш към литературна класика, и едно момче, което ще открие страстта към книгите чрез един случайно намерен ръкопис. И тримата са добре развити персонажи. Сред второстепенните персонажи се откроява брилянтно изградения типаж на помощничката на Ходжис – Холи.

Плюсове:

  • Увлекателна история.
  • Добре развити герои.
  • Великолепен психопат злодей.
  • Постоянно напрежение.
  • Гениялни тема и послание.

Минуси:

  • Няма.

Оценка: 5/5 Отлична.

 
Вашият коментар

Публикувано от на януари 4, 2016 в Стивън Кинг

 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: